Trygghet på jakt og i marka

jakt

Uansett tid på året er det utrolig mange flotte naturopplevelser vi kan få i vårt langstrakte land. Med fjord, fjell og vidde på alle kanter er mulighetene til stede uansett hvor vi beveger oss. Det er kanskje ikke så rart at vi nordmenn er et friluftelskende folkeslag som gjerne sover under åpen himmel (i alle fall noen av oss), tar en ukestur i skauen om høsten for å jakte på elg eller hare, eller tar en tur til fjells bare for å vandre timevis i urørt natur. Denne friluftsinteressen innebærer også at det er mange nordmenn som er spesielt jaktinteresserte, og det er mange faste jaktlag og flere tider på året der vi setter av all tid og tar oss fri fra jobben for å kunne dra på jakt.

Et resultat av denne interessen er også selvfølgelig at vi må ta sikkerheten på alvor. Dette gjelder både håndtering og oppbevaring av våpen og opplæring og kunnskap i førstehjelp.

Ingen får jakte i Norge uten egne kurs, og jegerprøven er påkrevd for å kunne eie våpen i Norge. Det betyr at man må ha en grunn til å få våpentillatelse, det er ikke noe man får tilsendt i posten uten videre. Dette er selvfølgelig en trygghet for både andre mennesker som driver med jakt, men også for mennesker som ikke er interessert i jakt. Man skal ha tillatelse til å bruke det for et bestemt godkjent formål.

En annen måte å skape trygghet på, er kravet om at alle våpen skal være sikret på forsvarlig måte når de ikke er i bruk. Det er faktisk ikke tillatt å oppbevare våpen og ammunisjon i en ubebodd hytte langt inne i fjellheimen. Kravet er at man må ha et godkjent våpenskap i et bebodd og låst hus, der uvedkommende ikke har adgang. Våpenskapet skal være utilgjengelig for alle andre enn den som faktisk har tillatelse til å eie våpenet, og det er påkrevet at det er sikret på best mulig måte når det ikke brukes. En ulåst garasje eller utebod på eiendommen er heller ikke godkjent. I tillegg er det viktig at man ikke bruker et hjemmesnekret skap med en vanlig hengelås på. Det er ikke nok. Som sagt skal våpenskapet være godkjent, det vil si at det må tilfredsstille visse kvalitetsstandarder. Denne typen skap kan du for eksempel få kjøpt hos nettbedriften E-skap.

Når du først er ute på jakt eller i marka, er det også viktig at man har kjennskap til og kompetanse om førstehjelp. Mye kan skje, uansett om du er alene eller går sammen med noen. Det behøver selvsagt ikke ha noe med våpen å gjøre – det skal mye til for at man skyter seg selv i foten. Men man kan snuble og falle, man kan skli ned en skrent, man kan miste fotfestet og brekke en arm eller et bein, eller det kan skje noe med en person man har selskap med. Det er ikke alltid nok å stole på at man kan tilkalle hjelp, selv om man bare er noen få kilometer fra nærmeste hus. Mobiltelefonen kan gå tom for strøm, eller det kan være dårlig mobildekning i området.

Derfor bør man friske opp førstehjelpskunnskapene med jevne mellomrom. Da vil man være i stand til å hjelpe seg selv og eventuelle jaktkamerater eller andre som er ute i skog og mark samtidig. Du bør også ha tilgjengelig førstehjelpsutstyr, og det lønner seg å ha det stående i bilen, på jakthytta eller ta det med seg hjemmefra når man skal til nye steder. Det finnes førstehjelpsutstyr i mange forskjellige forpakninger og størrelser. Låsbare medisinskap bør også være en del av utstyret på jakthytta. Her kan man oppbevare det viktigste av smertestillende, sårrensemidler, desinfeksjonsmidler og andre nødvendige ting. Når skapet har lås, er det også liten sjanse for at eventuelle barn eller uvedkommende besøkende kan ta seg inn i skapet i ubevoktede øyeblikk eller perioder. Da kan du også ha et komplett sett med alt du trenger på hytta hele tiden, uten å måtte tenke på at du må ta med deg alt frem og tilbake hver gang du skal reise dit.

For å finne ut mer om hva du trenger av kurs og kompetanse for å komme deg ut på jakt, kan du ta kontakt med Norges Jeger- og Fiskerforbund. Her vil du kunne få kontakt med andre med samme interesser, og få gode tips og råd for hvor du skal henvende deg.

Med de riktige kursene på plass og med våpenoppbevaring og førstehjelpskunnskapen intakt, er du klar for å erobre nye jaktmarker på en trygg og forsvarlig måte. Hver tur er unik, og gleden ved å være ute i skog og mark er enda større når man kan legge fra seg alle bekymringer.