Sunt for foreldre å ha fritidsinteresser

Når man får barn, blir man gjerne så opptatt og engasjert i barna, at man kan glemme seg selv og egne behov. Spesielt er dette en utfordring for mange mødre. De blir gjerne så opptatt av å ivareta barna at de legger egne interesser til siden i lang tid. Men hvor sunt er egentlig dette?

Det er ingen tvil om at også mødre har nytte av å ha egne interesser, og ikke bare være flink husmor og mor hele tiden. Det blir kanskje spesielt viktig dersom hun også er yrkesaktiv – siden hverdagskravene ofte blir store. I det lange løp er det ikke spesielt sunt å bare gjøre andre til lags – og mødre bør faktisk bli mye flinkere til å ta vare på egne behov. Å gjøre noe annet – for eksempel trene eller drive med idrett – er faktisk en av de beste måtene å ta vare på seg selv på. Både kvinner og menn bør bli flinkere til akkurat det.

Treningens mange fordeler

Det er bevist at trening og idrett har mange gode helsegevinster, både fysiske og psykiske. For eksempel har det blitt vist at trening har gode effekter på selvtilliten, og på følelsen av å ha kontroll. Gjennom trening og aktivitet kan vi få ut spenninger, og vi kan få ut mange følelser når legger all energien i litt tøff fysisk trening der vi må bruke kroppen maksimalt.
I tillegg frigjør trening stoffet serotonin, som er regnet som en naturlig «lykkepille», og for mange er treningen nesten som en meditasjon i hverdagen.
Samtidig har trening også en rekke kjente fysiske fordeler som lavere blodtrykk, økt lungekapasitet, større utholdenhet og redusert risiko for livstilssykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer.
At trening også bidrar til bedre søvnkvalitet – som foreldre ofte har underskudd på – viser hvorfor det ikke er så rart at trening virkelig er å anbefale – og da spesielt for foreldre med barn i alle aldre. Foreldre har nemlig ekstra stor nytte av akkurat de effektene som treningen har, både når det gjelder helsegevinster og humør.

Foreldres største utfordring

Den største utfordringen foreldre har, er å få nok tid til å dyrke egne interesser. Både mens barna er små, og når de blir større, krever de sitt i hverdagen. Dermed blir det drastisk mye mindre tid for foreldrene til å dyrke egne interesser. Men dersom trening og fritidsinteresser er så viktige som forskningen antyder, bør man virkelig ta det til etterretning. Det vil nemlig komme hele familien til gode dersom du prioriterer noen få timer til trening og aktivitet for deg selv, og du bør minimum sette av et par timer i uken. Men hvordan skal du få det til rent praktisk?

Benytt en barnevakt eller dagmamma

Selv om du ikke har nær familie, naboer eller venner med ledig tid som kan stille opp med barnepass, er det muligheter for å skaffe gode barnevakter på nett. Barnevaktnett er en nettside der du kan finne personer som tilbyr en spennende barnepass, og du kan finne både voksne og unge barnevakter i ditt område.
Det betyr at du kan komme deg ut på trening, delta i et idrettsarrangement eller dyrke andre fritidsinteresser. Barna dine vil være ivaretatt av en dyktig person som du har blitt kjent med og har godkjent på forhånd. Du kan klikke på barnevakt søkes på denne siden, og velge blant de barnevaktene som har registrert seg der du bor. Kanskje finner du flere tilgjengelige barnevakter, og du kan velge den som du synes passer best for deg og dine barn.

Familier som samarbeidspartnere

Via barnevaktnett kan du også finne familier som ønsker kontakt med andre familier med barn. Noen synes det er moro å bli kjent med flere, mens andre har mindre nettverk og vil ha lekekamerater for barna sine. For mange har dette utviklet seg til samarbeid og vennskap – der familier stiller opp for hverandre med barnepass og sosial omgang – mens foreldrene får litt tid for seg selv.

Det er ikke bare vi nordmenn som trenger barnevakter – også de store kjendisene og skuespillerne har behov for fritid og muligheten til å dyrke egne interesser av og til. Da er familiesamarbeid og lekekamerater gull verdt – også for stjernene! Gwyneth Paltrow satt barnevakt for Beyonces datter, skriver Seher.no. Mens moren Beyonce var på scenen under Super Bowl, lekte datteren Blue Ivy (4) med kjendisenes barn på tribunen. Dette viser tydelig hvilke fordeler man kan ha av et samarbeid mellom familier – og vi behøver ikke å være kjendiser for å se at dette er en fin måte å gjøre det på!

Gi deg selv litt ekstra overskudd

Selv om barna er det beste vi kan bruke tiden vår på, er det selvfølgelig også hyggelig å hente energi i trening og interesser utenom familiens hverdagsaktiviteter av og til. Når du vet hvilke positive effekter du får av å være aktiv og ved å trene, ser du at det er en investering i familien. Du anbefales på det sterkeste å skaffe barnevakt i ny og ne, slik at du kan holde deg i form. Da får du også ekstra overskudd til barna!