Norsk og naturlig friluftsliv

outdoor

“Friluftsliv for mine Tanker”, skrev Henrik Ibsen i 1859. Det var første gang ordet friluftsliv ble brukt, men røttene for nordmenns glede over naturen startet lenge før den tid. I gamle dager var derimot ikke friluftsliv et overskuddsliv slik det er i dag. Folket var aktive i naturen, men alltid av en grunn; enten det var for å fiske, jakte, samle inn bær for vinteren, legge opp ny jord eller se til dyrene, og vi stammer fra en kultur hvor naturen har vært viktig i over tusen år. Nå ser vi på friluftsliv som en aktivitet eller hobby, og for noen er det en stor del av livsstilen å nyte naturen. Friluftsliv har i dag blitt definert som “opphold og fysisk aktivitet i friluft i fritiden med sikte på miljøforandring og naturopplevelse.” De fleste finner ro og velvære i villmarken, eller søker spenning å adrenalin blant vårt varierte landskap.

Med 37% av landet dekket av skog, 44 nasjonalparker og kåringen til et av verdens beste steder å reise av Lonely Planet i 2015, inviterer Norge til action og spenning eller avslapping og idyll i de naturlige omgivelsene. Den Norske Turistforeningen (DNT) åpnet opp i 1868, slik at det skulle bli lettere å finne frem i de dype skogene og langt ute på viddene. Det er nå utviklet et nettverk av over 500 hytter over hele landet, samt merkede turstier som til sammen strekker seg 20.000 kilometer. Sånt blir det god tur av, og skaper også engasjement blant både unge og eldre.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/e_IAN-z8EfY” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

I Norge er det også fokus på tettstednære friluftsområder, slik at steder med større befolkning har lett og stor tilgang på grøntområder, parker og utmarksområder, selv i de store byene. Uansett hvor du bor, har du kort vei til ditt nærmeste friluftsområde hvor du kan nyte naturen, enten det er for en aktiv eller rolig stund. Norges entusiasme for friluftsliv har dype røtter, og vi ønsker at alle skal ta deg tid til den vakre naturen!